Tandpasta
Wanneer je gezonde tanden en tandvlees wilt hebben dan is een goede mondhygiëne van het grootste belang. Door te poetsen met tandpasta wordt het gebit beter gereinigd dan wanneer alleen met water wordt gepoetst. Zeker het gebruik van een fluoridetandpasta blijkt essentieel om cariës te voorkomen. Hierdoor blijkt uit onderzoeken het aantal gaatjes met 20-50% af te nemen. Ongeveer 90% van de verkochte tandpasta’s is een fluoridetandpasta, dus kan je zeggen dat 10% een onnodig hoog risico loopt op cariës.
Idealiter zouden we willen dat tandpasta de volgende functies had:
- stof(fen) bevat welke gaatjes en tandvleesproblemen kan/kunnen voorkomen of genezen;
- aanslag verwijdert / witter maakt, zonder dat tand of kies teveel slijt of aangetast wordt;
- voor een frisse adem en schone mond zorgt.
Dit zijn ook de onderwerpen waarmee door de fabrikanten geadverteerd wordt. Welk merk gebruikt u en waarom? Is dit vanwege de prijs of de bijbehorende reclame, of omdat u gehoord heeft dat deze tandpasta de beste is? Kan een merk tandpasta wel beter dan de ander zijn? Vragen waar moeilijk antwoord op te geven is en wat voor elk individu verschillend kan zijn.
Samenstelling van tandpasta's:
- schuurmiddel 20-50%
- water 20-30%
- vochtvasthouder 20-30%
- schuimmiddel 1-5%
- geleermiddel 1-5%
- smaakstof 1-2%
- kleurstof 0,5-2%
- conserveermiddel 0,05-0,5%
- stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten 0-5%
De functie van het schuurmiddel is het verwijderen van aanslag. De meest gebruikte schuurmiddelen zijn o.a. silica, aluminiumoxyde en calciumcarbonaat. Niet elke tandpasta heeft dezelfde schurende werking. Tandpasta’s bedoeld voor gevoelige tandhalzen, zullen over het algemeen een lage schurende werking hebben om de kwetsbare tandhalzen te beschermen. Terwijl tandpasta’s bedoeld om rokersaanslag te verwijderen een hoge schurende werking hebben; regelmatig hiermee poetsen moet dan ook afgeraden worden.
De schurende factor van de tandpasta is overigens niet de enige factor, belangrijker zijn de manier van poetsen en de borstel die gebruikt wordt. Tevens is het van groot belang om niet binnen een uur na het nuttigen van zure dranken of spijzen je tanden te poetsen, het tandweefsel is dan nog zacht en kan makkelijk worden weggepoetst. Klik hier voor meer informatie over de schurende werking van tandpasta!
De smaakstof in de tandpasta is voor de waardering van de gebruiker belangrijk. Tegenwoordig zijn bijna alle smaken te krijgen: alle soorten mint, kaneel en fruitsmaak, cola smaak etc. Ook het oog wil wat: gels, glittertandpasta, verschillende kleuren. Helaas blijkt dat dergelijke productveranderingen vaak meer invloed hebben op de verkoopcijfers dan nieuwe stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten.
Op dit moment is fluoride de enige bewezen toevoeging met een zeer sterk en duidelijk effect. Poetsen met een fluoride tandpasta vermindert het aantal gaatjes dat ontstaat. Klik hier voor meer informatie over fluoride.
De verschillende tandpasta’s
De tandpasta’s voor gevoelige tanden en kiezen bevatten stoffen die de prikkelgeleiding van de tandzenuw verminderen of stoffen die de kanaaltjes naar de tandzenuw blokkeren. Het poetsen met dit soort tandpasta’s kan inderdaad de gevoeligheid verminderen, welke het beste wekt zal u eigenlijk zelf proefondervindelijk moeten uitvinden, omdat de werking per persoon kan verschillen. Meer informatie over gevoelige tanden vindt u door hier te klikken.
Er wordt veel geadverteerd voor tandpasta’s die tandvlees ontsteking voorkomen of genezen. Van velen is echter de werking niet duidelijk wetenschappelijk bewezen of onderbouwt. In sommige gevallen is wel een klein klinisch extra effect gevonden, maar dit is niet zo duidelijk als bijv. de vermindering van tandbederf door fluoride. Voorlopig is de gebitsreiniging zelf nog belangrijker voor het voorkomen van tandvleesontsteking dan de gebruikte tandpasta.
De tandpasta’s tegen tandsteen remmen het ontstaan enigszins, maar zijn zeker geen garantie dat er geen tandsteen meer wordt gevormd. Bij mensen die gevoelig zijn voor tandsteen blijft de mechanische verwijdering met tandenborstel en tandenstoker of rager het belangrijkst.
Van de whitening tandpasta’s is bekend dat ze beter instaat zijn om vlekken van tanden en kiezen te verwijderen dan de ‘gewone’ tandpasta’s. Dit betekent dat de kleur van de tanden niet wezenlijk verandert, maar wel het ontstaan van verkleuring wordt verminderd. Er zijn echter ook extra schurende whitening tandpasta's. Deze tandpasta's kunnen vlekken op tanden, zoals rokersaanslag ook wat beter verwijderen, maar helaas zorgen deze schuurmiddelen ook voor overmatige slijtage van tanden en vullingen. Ze laten tevens een ruw oppervlak achter, waardoor nieuwe aanslag ook weer sneller ontstaat.
Conclusie
Het is niet mogelijk om de beste tandpasta aan te wijzen. Het is in ieder geval belangrijk dat de tandpasta die u gebruikt fluoride bevat, speciale tandpasta’s kunnen een extra effect toevoegen. Maar bedenk wel dat de mechanische plakverwijdering (bijv. borstel) belangrijker is dan het merk tandpasta waar u mee poetst!