Gezond tandvlees en steunweefsel

Gezonde gingiva

Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd. Waar de kleur van het weefsel donkerder en meer paars wordt en de stippels verdwijnen, houdt de gingiva op en begint het slijmvlies. Dit slijmvlies bekleedt bijv. ook de binnenkant van de wang en de lippen.

Basis anatomie kies

Een tand of kies staat niet los in het tandvlees, maar wordt vastgehouden door meer omringend steunweefsel. Het totaal van steunweefsels wordt het parodontium genoemd.

Boven is schematisch een kies met een gezond parodontium te zien. De wortels van de kies bevinden zich in het kaakbot. Tussen de wortel, bekleed met het wortelcement, en het kaakbot zit een spleet. In deze ruimte bevind zich het parodontaal ligament. Het ligament bestaat uit vezels, welke de tand of kies vasthouden in de kaak. Dat dit geen starre verbinding is, kan je voelen door een tand heen en weer te bewegen. Als het goed is moet de tand licht beweeglijk zijn.

Daarnaast zijn er ook vezels die vanuit de wortel en het bot rondom de tand of kies door de gingiva (tandvlees) heenlopen. Door dit netwerk van vezels krijgt de gingiva zijn stevigheid en ligt het strak tegen de tand of kies aan. Je zou het kunnen vergelijken met hoe de col van een coltrui aansluit rondom een nek. Hoe strak dit ook aansluit, er zit toch een smalle spleet tussen de gingiva en de tanden en kiezen. Deze spleet wordt de pocket genoemd en is in een gezonde situatie ondiep (niet dieper dan 3mm).

Lees hier verder bij gingivitis.