Fluoride advies

Hoewel het tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt wordt voor marketing, is fluoride nog steeds het krachtigste en belangrijkste middel om tandbederf te voorkomen!

Fluoride is in veel tandpasta's en mondwaters het belangrijkste ingrediënt, in sommige landen wordt fluoride zelfs aan het leidingwater toegevoegd.

In het verleden werden fluoridetabletten bij kinderen vaak gebruikt. Nadat bleek dat een lage concentratie van fluoride in de mond verspreid over de dag, zoals in tandpasta, minstens zo effectief was, is het fluoride advies in 1998 veranderd.

Ivoren Kruis fluoride advies

0 t/m 1 jaar

Na doorbraak van het eerste tandje moet worden begonnen met één keer per dag te poetsen met een 'peutertandpasta'.

2, 3 en 4 jaar

Twee keer per dag poetsen met een peutertandpasta.

5 jaar en ouder

Twee tot drie keer per dag poetsen met een fluoride tandpasta voor volwassenen.

Om de inname van teveel fluoride te voorkomen en uw kind goed te leren poetsen, is het verstandig om de hoeveelheid tandpasta te controleren. Een klein beetje, ongeveer zo groot als een erwt is al voldoende. Kinderen moeten ook tot hun achtste geholpen worden met het poetsen. Let erop dat de tandpasta wordt uitgespuugd en niet doorgeslikt.

Extra fluoride bij hoog risico op tandbederf

In het geval dat er toch veel tandbederf/cariës ontstaat, ondanks goed poetsen en het fluoride advies, dan zou extra fluoride kunnen helpen. Sommige mensen zijn helaas gevoeliger voor tandbederf, bijvoorbeeld door een verkeerde samenstelling en hoeveelheid speeksel.

Een mogelijkheid is het uitbreiden van de fluoride momenten tot maximaal 4 per dag. Bij voorkeur moet dit gedaan worden door middel van tandenpoetsen met een fluoride tandpasta. Het spoelen met een fluoride mondspoeling, een tandpasta met hogere concentratie fluoride (alleen volwassenen) of fluoride tabletten kunnen hiervoor echter ook gebruikt worden.

Bij gebruik van fluoride tabletten; doe dit verspreid over de dag, kauw ze fijn en verdeel het goed door de mond en hou deze zolang mogelijk in de mond houden alvorens door te slikken.

Bij zowel jongeren als volwassenen met een verhoogd risico op tandbederf, kan de tandarts ook in de stoel een fluoride behandeling geven.

Dit kan bijvoorbeeld door middel van een lepel met fluoride gel, maar ook door het aanbrengen van de fluoride vloeistof met een wattenstaafje of penseel. Het is ook mogelijk een lak aan te brengen op de tanden en kiezen waaruit langzaam fluoride wordt vrijgelaten.

Bij kinderen jonger dan zes jaar is het advies om als extra fluoride, alleen nog de fluoride lak en niet meer de gel of vloeistof, te gebruiken.

Tandartsen, mondhygiënisten, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en voorlichtingsmedewerkers geven allen voorlichting over fluoride. Mocht het noodzakelijk zijn om van het fluoride basisadvies af te wijken, dan kunnen zij u daar over informeren. In principe heeft de tandarts of mondhygiënist het beste zicht op de gezondheidssituatie van de mond, overleg met hem of haar als u extra fluoride wilt of moet gaan gebruiken.