Afspraak maken Inschrijven
Ad7a80829e253fb7b390546d2f1c3185 1188x668

Cognitieve gedragstherapie effectief tegen tandartsangst

LONDEN – Volgens de laatste schattingen lijdt een op de tien patiënten in het Verenigd Koninkrijk aan angst voor de tandarts. Nieuw onderzoek van King’s College in Londen wijst uit dat het inzetten van cognitieve gedragstherapie (CGT) voorafgaand aan de behandeling in het algemeen effectief is om patiënten over hun angst heen te helpen.

In een onderzoek onder angstige patiënten ontdekten de onderzoekers dat de grote meerderheid van hen in staat was om behandeling zonder verdoving te ondergaan, nadat zij therapie hadden gekregen bij de Dental Institute Health Psychology Service. Slechts zes procent van de onderzochte patiënten moest behandeld worden onder verdoving.

“Ons onderzoek laat zien dat de meeste mensen na gemiddeld vijf CGT-sessies behandeld kunnen worden door de tandarts, zonder dat zij verdoofd hoeven te worden,” zegt Tim Newton, hoofdauteur en hoogleraar Toegepaste Tandheelkundige Psychologie.

CGT heeft als kortetermijntherapie reeds bewezen te helpen tegen depressie en een aantal angstgerelateerde stoornissen, zoals obsessief-compulsieve stoornis (OCD) en boulimie. In zes tot tien sessies beoogt de therapeut patiënten te helpen hun gevoelens en gedrag te veranderen door het herstructureren van gedachten en het doorbreken van negatieve gedachtepatronen. Volgens de onderzoekers waren de meest voorkomende angstinducerende factoren boren en het krijgen van een injectie.

Lees verder op: http://www.dental-tribune.com/articles/news/netherlands/26907_cognitieve_gedragstherapie_effectief_tegen_tandartsangst.html

foto: Pressmaster/Shutterstock