Inwoners Pompeii hadden perfect gebit

POMPEII, ITALIE – Een aantal bewoners van Pompeii had een perfect gebit, dankzij een gezond suikerarm dieet. Dat blijkt uit CAT-scans van krijtafgietsels van de inwoners van de antieke Romeinse stad, die in 79 voor Christus door de as van een vulkaanuitbarsting werd bedolven.

Veel van de inwoners van Pompeii werden door de vulkaanuitbarsting verrast. De dikke laag as zorgde ervoor dat hun lichamen als een soort ‘afgietsels’ geconserveerd bleven. Een team van onderzoekers heeft met CAT-scans door de aslaag, die veranderd is in een dikke laag krijt, naar de lichamen van dertig slachtoffers gekeken. De dertig gebitten waren smetteloos, afgezien van wat slijtage als gevolg van hun gewoonte om objecten te snijden of te breken met hun kaken. De onderzoekers wijten de goede staat van de gebitten aan de gezonde, suikerarme eetgewoontes van de Pompeiianen.

“Een van de problemen waar we tegenaan liepen was de dichtheid van het krijt van de afgietsels”, aldus hoofdonderzoeker Massimo Osanna. “De dichtheid is vergelijkbaar met die van botten, vandaar dat we extra sterke scanners, de zestienlaags CAT-scanners moesten gebruiken.” Met de scanner wordt niet alleen het gebit bekeken. Het doel is om de levensstijl, het beroep en de sociale klasse in kaart te brengen van de persoon achter het afgietsel. In het project werken archeologen, antropologen, radiologen, tandheelkundige experts en ingenieurs samen. Het team heeft reeds ontdekt dat de botten van de Pompeii-bewoners beschadigd zijn als gevolg van de excessieve hoeveelheid fluorine in het water in de stad, afkomstig van de Vesuvius.

Bron: Gazetta del Sud