Link tussen stress en tandvleesaandoeningen

Link tussen stress en tandvleesaandoeningen
De oorzaken van tandvleesaandoeningen zijn bekend: slecht poetsen, geen controles en roken. Maar er is meer. Stress zou ook een belangrijke oorzaak kunnen zijn, volgens een literatuuronderzoek door drie onderzoekers van de Tufts School of Dental Medicine.

‘Onderzoeken laten zien dat er een verband is tussen stress en tandvleesproblemen’, zegt Evangelos Papathanasiou, assistent professor en één van de onderzoekers. ‘Dit moet zeker verder onderzocht worden.’ Volgens de onderzoekers bestond jaren de theorie dat bacteriën de belangrijkste oorzaak zijn. Maar nu denkt men dat de ontstekingsreactie vanuit het immuumsysteem ook een belangrijke rol speelt. De mate van activatie van het immuumsysteem wordt volgens hen beïnvloedt door verschillende factoren, waaronder erfelijkheid, diabetes en roken.

Theorieën

Assistent professor Papathanasiou noemt twee theorieën achter de relatie tussen stress en tandvleesaandoeningen. De eerste is op het gebied van gedrag. Zo gaat men vaak ongezonder leven bij het ervaren van stress. Ongezonde leefgewoonten als roken, meer alcohol drinken en suikerhoudende producten eten behoren uiteindelijk tot de kernoorzaken van tandvleesproblemen.

De tweede theorie is biologisch van aard. Tijdens het ondergaan van stressvolle situaties komt namelijk het hormoon cortisol vrij. Dit hormoon gaat ontstekingen tegen. Maar als cortisol geproduceerd wordt in de nabijheid van tandvlees lijkt dit de aanmaak van eiwitten te stimuleren waardoor de tandvleesontsteking verergert.

Zoektocht naar oplossingen

Papathanasiou benadrukt dat de biologische theorie nog niet voldoende onderzocht is in relatie tot tandvleesproblemen. Deze theorie wordt nu verder getest. Dit is echter wel complex: het is moeilijk om de biologische effecten van stress te testen, los van de manier waarop mensen met stress omgaan.

Papathanasiou geeft een aantal medische oplossingen voor het bestrijden van tandvleesproblematiek: in bepaalde situaties antibiotica, goede mondhygiëne en regelmatig reinigen door mondzorgprofessionals.

Bron:
TuftsNow