Kaas eten kan gaatjes voorkomen

Het eten van kaas verlaagt de zuurgraad in de mond. Zo kan het tandgaatjes helpen voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kothiwal Dental College in India.

De normale zuurgraad (pH-waarde) in de mond is ongeveer 7. Suiker en zure producten verlagen de pH-waarde, waardoor het tandglazuur kan oplossen.
Een pH-waarde lager dan 5,5 verhoogt het risico op gaatjes. De onderzoekers wilden weten welke voedingsmiddelen de pH-waarde zouden verhogen.
68 deelnemers van 12 tot 15 jaar werden willekeurig in groepen verdeeld. De eerste groep at cheddarkaas, de tweede dronk melk en de derde groep kreeg suikervrije yoghurt.
Ze consumeerden deze producten gedurende 3 minuten en spoelden daarna hun mond met water. De onderzoekers maten 10, 20 en 30 minuten later de pH-waarde van de mond van de proefpersonen.

Lees verder op: http://www.nu.nl/gezondheid/3493632/kaas-eten-kan-gaatjes-voorkomen.html