Cosmetische tandheelkunde

Cosmetische tandheelkunde is een breed begrip. In de dagelijkse praktijk zal uiteraard gestreefd worden om elke restauratie zo natuurlijk en zo goed als mogelijk te laten aansluiten bij uw gebit. Echter er zijn situaties te bedenken waar de perfecte en niet van echt te onderscheiden restauratie extra van belang is.

Op internet is veel te vinden over cosmetische of esthetische tandheelkunde. Deze pagina's zijn vaak gevuld met foto's van spierwitte tanden en/of 'smiles' van fotomodellen. Dit is echter niet hoe wij de cosmetische tandheelkunde willen beoefenen. Elke restauratie en verandering moet passen bij u als persoon en zo natuurlijk als mogelijk overkomen. Het is vaak veel lastiger om een werkstuk een natuurlijke uitstraling te geven en dat vereist vakmanschap wat wij door het laboratorium in huis hebben. Op deze pagina ziet u voorbeelden waar juist geprobeerd wordt om de natuur met al zijn kleuren en soms ook onregelmatigheden na te bootsen.

Wij bepalen de kleur en vorm van het werkstuk samen met het tandtechnisch laboratorium. Voor het plaatsen wordt dit allemaal nog goed gecontroleerd en kan dit alles nog aangepast worden in samenspraak met u. Doordat de tandtechnieker zich onder één dak met ons bevindt hoeft u hiervoor niet apart terug te komen. Vanzelfsprekend krijgt u ter overbrugging van de periode tot dat het werkstuk klaar is, een zeer goed zittende tijdelijke voorziening. Deze voorziening kan ook gebruikt worden om verschillende vormen voor het uiteindelijk werkstuk te proberen. In deze situaties maken we van te voren ook een proefopstelling (mock-up) om te beoordelen wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van de vorm verandering.

Meld u hieronder aan voor een eerste consult! Vink in het formulier aan dat u een cosmetische tandarts zou willen zien en bij de eerste afspraak kunnen we u informatie geven over alle mogelijkheden die er zijn om een perfecte lach te bereiken.

Digital Smile design

Een natuurlijk en fraai gebit is het uiteindelijke doel van cosmetische tandheelkunde. De tanden moeten daarbij in harmonie zijn met de rest de mond, de lippen en de gezichtsmimiek. Met behulp van een van de laatste technieken, het zogenaamde Digital Smile Design kunnen wij voorspelbaar vooraf de ideale vorm en lengte en breedte verhoudingen van de tanden bepalen. Het eindresultaat waarnaar gestreefd wordt kan dan met behulp van een try-in worden overgebracht naar uw mond. Zie ook onze informatie over gebitsslijtage.

Digital Smile Design
Natuurlijke kronen

Kronen met een natuurlijke uitstraling

Facing

Een facing is een dun schildje van porselein of composiet wat over de voorkant van de tand kan worden aangebracht. Het voordeel is dat niet zoals bij een kroon de gehele tand moet worden omslepen, maar alleen een klein beetje aan de voorzijde. Hierdoor blijft er dus veel meer van uw eigen glazuur en ander tandweefsel over. Dit heeft voordelen voor de sterkte van uw tand en ook de zenuw wordt niet nodeloos beschadigd. Als het mogelijk is om het gewenste cosmetisch resultaat te bereiken met een facing dan heeft dit altijd onze voorkeur.

Facing voor en na

Volledige (cosmetische) rehabilitatie.

Kleur en vorm blijven natuurlijk. Het tandvlees kan chirurgisch worden aangepast dat het hoger of juist lager komt te liggen.

Gebitsslijtage eindresultaat
Cosmetische tandheelkunde voor en na2

(Plastische) tandvleeschirurgie

De hoogte van het tandvlees is een belangrijk onderdeel van het uiteindelijke resultaat. Hierboven is met behulp van een bindweefsel transplantaat de dikte, de kleur en hoogte van het tandvlees van de twee centrale snijtanden verbeterd. Vervolgens is er een nieuwe brug en kroon vervaardigd.

Tandvlees plastische chirurgie

Tandvleeskleurig porselein

Er kunnen veel redenen zijn dat een kaak geslonken is en deze niet perse chirurgisch weer hersteld zou moeten of kunnen worden. In deze gevallen bootsen wij in onze werkstukken het tandvlees weer na in porselein of composiet.

Gingiva mucosa