Cosmetische tandheelkunde

Cosmetische tandheelkunde is een breed begrip. Een gezond, natuurlijk en fraai gebit is bij ons het uiteindelijke doel van cosmetische tandheelkunde. De tanden moeten in harmonie zijn met de rest de mond, de lippen en de gezichtsmimiek. Naast dat een gezonde mond het vertrekpunt is, moet er ook zo min mogelijk gezond glazuur opgeofferd worden. Daarom combineren we verschillende minimaal invasieve technieken zoals soms een korte voorbehandeling met een onzichtbare beugel (aligner) om uw tanden zo gaaf als mogelijk te houden. Wij werken volgens het Kwaliteitskader Cosmetische Mondzorg van de Koninklijke Maatschappij ter bevordering van de Tandheelkunde (KNMT).

Gebitsslijtage eindresultaat

Cosmetische rehabiliatie uitgevoerd op de kliniek waarbij ook de gebitsslijtage is aangepakt

Op internet is veel te vinden over cosmetische of esthetische tandheelkunde. Deze pagina's zijn vaak gevuld met foto's van spierwitte tanden en/of 'smiles' van influencers. Dit is echter niet hoe wij de cosmetische tandheelkunde willen beoefenen. Elke restauratie en verandering moet passen bij u als persoon en zo natuurlijk als mogelijk overkomen. Het is vaak veel lastiger om een werkstuk een natuurlijke uitstraling te geven en dat vereist vakmanschap wat wij door het tandtechnisch laboratorium in huis hebben. Onze esthetische tandarts bepaalt samen met u de kleur en vorm van het werkstuk dit alles in samenspraak met het tandtechnisch laboratorium. Voor het plaatsen wordt dit allemaal nog goed gecontroleerd en kan dit alles nog aangepast worden.

Tandtechnisch laboratorium in de kliniek
Doordat de tandtechnieker zich onder één dak met ons bevindt hoeft u hiervoor niet apart terug te komen. Vanzelfsprekend krijgt u ter overbrugging van de periode tot dat het werkstuk klaar is, een zeer goed zittende tijdelijke voorziening. Deze voorziening kan ook gebruikt worden om verschillende vormen voor het uiteindelijk werkstuk te proberen. In deze situaties maken we van te voren ook een proefopstelling (mock-up) om te beoordelen wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van de vorm verandering.

Meld u hieronder aan voor een eerste consult! Vink in het formulier aan dat u een cosmetische tandarts zou willen zien en bij de eerste afspraak kunnen we u informatie geven over alle mogelijkheden die er zijn om een perfecte lach te bereiken.

Stappenplan Cosmetische Tandheelkunde

Eerste consult
Een cosmetische behandeling begint altijd met consult. Tijdens dit consult wordt o.a. uw gebit regulier onderzocht en uw wensen (hulpvraag) besproken. Voorafgaand of tijdens het consult krijgt u ook een checklist met daarin de belangrijke zaken waarvan u op de hoogte moet zijn. Globaal kunnen al de verschillende mogelijkheden besproken worden en als er samen beslist wordt dat waarschijnlijk op een goede manier uw cosmetische wensen beantwoord kunnen worden dan worden er lichtfoto's en (digitale) afdrukken genomen om het behandelplan, de begroting en informed consent verder uit te werken. In sommige gevallen kan na akkoord direct de behandeling(en) ingepland worden, maar vaak is een tweede consult nodig. De kosten voor het eerste consult bedragen tussen 108 euro en de 200 euro afhankelijk van de diagnostiek die nodig is. Gebruikte (eventuele) prestatiecodes (C28,X21,X10).

Tweede consult
Tijdens deze afspraak wordt de visualisatie besproken hoe de tanden er uit kunnen gaan zien na de behandeling. Dit kan op verschillende manieren, maar vaak wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Digital Smile Design. Hiermee kan een ontwerp van de tanden gemaakt worden met de ideale verhoudingen en positie ten opzichte van het gelaat. Dit kan variëren van een relatief simpele 2D visualisatie tot en met een uitgebreide 3D 'wax-up'. De kosten voor het tweede consult met een visualisatie bedrage tussen de 200 en 500 euro, afhankelijk van de uitgebreidheid van de planning. Gebruikte prestatie code C29.

Verder worden nog de (esthetische) behandelprocedures met de bijbehorende voor- en nadelen besproken en de benodigde nazorg. Optioneel is dat tijdens deze of een volgende afspraak ook de esthetische visualisatie met een zogenaamde 'mock-up' wordt gepast over de eigen tanden en kiezen. Zodat nog een beter idee van het eindresultaat gevormd kan worden. Een 'mock-up' is niet altijd mogelijk zeker als er nog bepaalde standveranderingen moeten plaatsvinden en/of de tanden ingekort moeten worden.

Mock up (indirecte proefopbouw)

Na het akkoord op het esthetische behandelplan geldt er nog één week verplichte bedenktijd voordat er de daadwerkelijke (invasieve) behandeling kan beginnen. Bij het slijpen aan de tanden wordt rekening gehouden met de visualisatie zodat nergens meer glazuur wordt weggenomen dan nodig. In sommige gevallen moet ook het tandvlees eerst gecorrigeerd worden om het gewenste resultaat te bereiken. Kleine correcties kunnen tijdens het slijpen aan de tanden plaatsvinden, grotere correcties (kroonverlenging) zullen minimaal weken van tevoren moeten plaatsvinden. Na het afdrukken van de beslepen tanden en het vastleggen van positie van de tanden (beetregistratie) worden goed passende tijdelijke voorzieningen geplaatst. Deze hebben dan al de vorm van de definitieve tanden.

Enkele weken later worden de porseleinen restauraties vastgezet. Omdat deze heel dun zijn en zeer goed gelijmd moeten worden voor een sterk en duurzaam eindresultaat, is dit een heel secuur proces. Alles moet optimaal droog zijn en de tanden en het porselein moeten worden geconditioneerd voor het verlijmen. Het is belangrijk dat ook na het plaatsen de tanden en het tandvlees regelmatig gecontroleerd worden.

Facing

Een facing is een dun schildje van porselein of composiet wat over de voorkant van de tand kan worden aangebracht. Het voordeel is dat niet zoals bij een kroon de gehele tand moet worden omslepen, maar alleen een klein beetje aan de voorzijde. Hierdoor blijft er dus veel meer van uw eigen glazuur en ander tandweefsel over. Dit heeft voordelen voor de sterkte van uw tand en ook de zenuw wordt niet nodeloos beschadigd. Als het mogelijk is om het gewenste cosmetisch resultaat te bereiken met een facing dan heeft dit altijd onze voorkeur. Facings van porselein hebben de hoogste overleving (+/- 95% na 10 jaar) en behouden lang hun fraaie esthetische resultaat, maar hebben een hoger prijskaartje en soms moet er ook meer glazuur worden weggeslepen dan voor composietfacings. Een porseleinen facing kost tussen de 500 en 600 euro en een composietfacing rond de 150 euro.

Facing voor en na
Cosmetische tandheelkunde voor en na2

(Plastische) tandvleeschirurgie

De hoogte van het tandvlees is een belangrijk onderdeel van het uiteindelijke resultaat. Hierboven is met behulp van een bindweefsel transplantaat de dikte, de kleur en hoogte van het tandvlees van de twee centrale snijtanden verbeterd. Vervolgens is er een nieuwe brug en kroon vervaardigd.

Tandvlees plastische chirurgie

Tandvleeskleurig porselein

Er kunnen veel redenen zijn dat een kaak geslonken is en deze niet perse chirurgisch weer hersteld zou moeten of kunnen worden. In deze gevallen bootsen wij in onze werkstukken het tandvlees weer na in porselein of composiet.

Gingiva mucosa